Bağışıklık ya da idiopatik trombositopenik purpura olarak da bilinen immün trombositopeni, kanda düşük miktarda trombosit ile karakterize nadir görülen bir kanama bozukluğudur. Kanın pıhtılaşması için trombositler gereklidir. ITP'li hastalarda, bir kişinin kendi bağışıklık sistemi, sağlıklı trombositleri "yabancı maddeler" olarak işaretleyen antikorlar oluşturur ve sonra yanlışlıkla onlara saldırır ve yok eder. Trombositlerin yok olmasına neden olan otoimmün bir hastalık olarak, ITP'li hastalarda kanama veya çürüme eğilimi görülür.
"İdiyopatik Trombositopoenik Purpura", trombosit sayısının azlığıyla görülen kanamalar anlamına gelmektedir. İdiyopatik nedeni bilinemeyen anlamına gelmekle birlikte bir çok ITP?li hastanın savunma sisteminde bir bozukluk bulunmaktadır. Bu nedenle ITP, immün ya da oto-immüntrombositopeni olarak da isimlendirilebilir.
ITP, akut (kısa sürede ortaya çıkan) ve kronik (uzun süreli devam eden) olmak üzere ikiye ayrılabilir.
Akut ITP genellikle 6 aydan kısa sürer ve çoğunlukla çocuklarda görülür ve kadın ve erkeklerde dağılım eşittir.
Kronik ITP daha çok erişkinlerde görülür ve kadınlarda erkeklerden 2-3 kat daha fazla görülür.
Bir çok çocukta hastalık son derece hafif geçer. Bir kaç hafta ya da ay sürer ve bir daha tekrar etmez. Çoğu zaman tedaviye bile gerek kalmayabilir. Platelet sayısı 8-12 ayda normale döner. Çocuklarda sadece % 5 hastada hastalık dirençli çıkar.
Erişkinlerde hastalık bireye göre değişmekle beraber daha uzun sürebilir. Hastalığın yıllarca sürdüğü hastalar mevcuttur ve bir grup hasta yapılan tüm tedavilere dirençli olabilir.